رمضان فرصت طلایی درمان کبد چرب

حرف آنلاین:یک فوق تخصص گوارش با اشاره به شیوع ۲۸ درصدی کبد چرب، رمضان را فرصتی طلایی برای درمان این بیماری اعلام کرد و گفت: خوردن نوشابه گازدار،غذاهای چرب،خوردن زولبیا و بامیه، درازکشیدن و سیگار کشیدن بعد از افطار و پرخوری بین غروب و تا سحر را ۷ عادت ناپسند برای روزه داران اعلام کرد. […]

حرف آنلاین:یک فوق تخصص گوارش با اشاره به شیوع ۲۸ درصدی کبد چرب، رمضان را فرصتی طلایی برای درمان این بیماری اعلام کرد و گفت: خوردن نوشابه گازدار،غذاهای چرب،خوردن زولبیا و بامیه، درازکشیدن و سیگار کشیدن بعد از افطار و پرخوری بین غروب و تا سحر را ۷ عادت ناپسند برای روزه داران اعلام کرد.

ناصر ابراهیمی دریانی گفت: برای اینکه همزمان با بهداشت معنوی از بهداشت جسمانی روزه داری در ماه رمضان نیز برخوردار شویم توجه به چند نکته لازم به نظر می‌رسد.

 

ابراهیمی دریانی درباره امکان ابتلا به یبوست در طول ماه مبارک رمضان گفت: با توجه به طولانی بودن زمان روزه داری یعنی بین ۱۷ تا ۱۸ ساعت در شبانه روز یکی از پدیده های شایع بین روزه داران یبوست است که روزه‌داران برای پیشگیری از این عارضه باید در هنگام افطار و سحر از خوردن سبزیجات و سالاد همراه با روغن زیتون اغماض نکنند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: بین افطار و سحر میوه‌ها با پوست مصرف شود زیرا پوست میوه‌ها به سبب دارابودن مقادیر زیاد فیبر می‌تواند از بروز یبوست جلوگیری کند ضمن اینکه نوشیدن آب‌میوه به خصوص در هنگام سحر نیز برای جلوگیری از یبوست بسیار مفید است.

 

وی نخوردن سحری توسط برخی روزه داران را عامل دیگر ایجاد یبوست دانست و تصریح کرد: برخی پس از خوردن افطار و شام برای خوردن سحری از خواب بیدار نمی‌شوند حال آنکه هر چه زمان روزه داری طولانی تر باشد امکان ایجادعارضه یبوست بیشتر می‌شود.

 

ابراهیمی دریانی سنگینی و سوزش سر‌دل را یکی دیگر از ناراحتی‌های ابراز شده توسط روزه‌داران دانست و عنوان کرد: برای پیشگیری از سنگینی و سوزش سر‌دل توصیه می‌شود که روزه‌داران پس از ۱۷ تا ۱۸ ساعت روزه‌داری و تحمل گرسنگی در طول شبانه روز در هنگام افطار روزه خود را با غذاهای حجیم و سنگین شروع نکنند بلکه با مقداری آب گرم، شیرگرم همراه با عسل و به خصوص خرما افطار خود را آغاز کنند چرا که خرما مقدار زیادی کالری مفید ایجاد می کند.

 

رئیس بخش گوارش بیمارستان امام خمینی (ره) تهران درباره خوردن زولبیا و بامیه در ماه رمضان نیز گفت: روزه داران سعی کنند تا از خوردن غذاهای حجیم و سنگین مثل زولبیا و بامیه، حلیم، کله پاچه، آش رشته با مخلفات اضافه شده به آن همچون سیر داغ و نعنای زیاد خودداری کنند.

 

وی گفت: این غذاها می تواند سنگینی سردل را به خصوص در کسانی که از ریفلاکس ( ترش کردن معده) رنج می‌برند بیشتر کند بنابراین به طور کل توصیه می‌شود غذای مصرف شده پرحجم، چرب و با کالری زیاد نباشد.

 

وی درباره استفاده از نوشابه های گازدار در ماه رمضان نیز گفت: خوردن نوشابه های گازدار یکی از عادات ناپسند غذایی به خصوص در بین نوجوانان است و گاه دیده می‌شود که نوجوانان با توجه به فصل گرما در هنگام افطار روزه خود را با یک لیوان نوشابه گازدار بسیار خنک باز می کنند که این خود باعث سیری زودرس و احساس پری و سنگینی معده می شود.

 

ابراهیمی دریانی دراز کشیدن پس از افطاری با توجیه کمک به هضم غذا را یکی دیگر از تصورات نادرست دانست و تصریح کرد: بر خلاف تصور موجود دراز کشیدن پس از صرف افطار نه تنها به هضم غذا کمکی نمی‌کند بلکه این عمل باعث می شود که به سبب از بین رفتن نیروی ثقل دریچه بین مری و معده بیش از حد معمول باز شود که باعث افزایش ریفلاکس خواهد شد.

 

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره استعمال دخانیات پس از افطار نیز گفت: برخی به غلط معتقدند با استعمال دخانیات پس از صرف افطار به هضم غذا کمک می‌کنند در صورتی که این کار نه تنها کمکی به هضم غذا نمی‌کند بلکه باز شدن بیشتر دریچه و تشدید ریفلاکس را موجب می‌شود.

 

وی این ماه را فرصت خوبی برای مبتلایان به کبد چرب عنوان و تصریح کرد: از آنجا که درمان کبد چرب فعالیت و رژیم غذایی است، این ماه فرصت خوبی است تا با کاهش استفاده از مواد چرب به خصوص زولبیا و بامیه این بیماری را درمان کنند چرا که زولبیا و بامیه با روغن سوخته تهیه می‌شوند که نه تنها برای سلامت فرد مفید نیست بلکه به اعتقاد بسیاری از پژوهشگران این چربی سوخته نقش زیادی در شکل‌گیری سرطان دارد؛ بنابراین استفاده هر چه کمتر از این شیرینی‌ها و مواد غذایی این چنینی به سلامت بیمار کمک می‌کند.

 

ابراهیمی دریانی با اشاره به شیوع  ۲۸ درصدی کبد چرب بین جوانان کشورمان و مطرح بودن کبد چرب به عنوان شایع ترین عامل افزایش آنزیم های کبدی و شایعترین علت برای پیوند کبد در غرب افزود: ماه رمضان با افزایش اراده فردی فرصتی خوب برای پیشگیری از پرخوری و کاهش وزن در پایان این ماه است؛ حال آنکه در برخی موارد دیده می‌شود، روزه‌داران به علت افراط در خوراک افزایش وزن پیدا می کنند.

 

این فوق تخصص گوارش نفخ را از دیگر شکایات روزه داران در این ماه عنوان کرد و گفت: کنترل استرس، خیس کردن حبوبات پیش از استفاده در غذاها،‌ استفاده از یک قاشق عرق نعناع در روز در صورت مبتلا نبودن به ریفلاکس، افزودن زیره سیاه به غذاها و مهمتر از همه صحبت نکردن در هنگام صرف غذا که باعث پیشگیری از ورود مقدار زیادی هوا به معده و روده می شود از مهمترین راهکارهای پیشگیری از نفخ است.

 

وی استفاده از نی در نوشیدن نوشیدنی ها را از عوامل دیگر نفخ دانست و تصریح کرد: وقتی مایعات با نی استفاده می شود، مقادیر زیادی هوا وارد معده و روده می‌شود که نفخ را بیشتر می کند بنابراین باید نوشیدنی ها با لیوان صرف شود تا از نفخ پیشگیری شود.

 

ابراهیمی دریانی باور برخی به نقش روزه‌داری بر شکل‌گیری زخم معده و زخم اثنی عشر را تصوری نادرست دانست و افزود: کسانی که سابقه زخم معده با اثنی عشر دارند یا بیماریشان فعال است یا سابقه خونریزی، تنگی یا سوراح شدن داشته‌اند نباید روزه بگیرند ولی در صورتی که بیماریشان بهبود پیدا کرده است می توانند با خوردن قرص های کاهنده اسید معده روزه بگیرند./فارس