دستور ویژه برای توسعه پرورش ماهیان خاویاری
با توجه به کاهش ذخایر طبیعی ماهیان خاویاری در جهان و دریای خزر، یکی از راه حلهای بسیار موثر جهت افزایش تولید گوشت و خاویار، آبزی پروری میباشد. پرورش خاویار یک فرصت سرمایه گذاری جذاب با توجیه اقتصادی مناسب است.تخم ماهیان خاویار از گرانترین غذاهای جهان است. دریای خزر به عنوان بزرگترین منبع ماهیان خاویاری […]
با توجه به کاهش ذخایر طبیعی ماهیان خاویاری در جهان و دریای خزر، یکی از راه حلهای بسیار موثر جهت افزایش تولید گوشت و خاویار، آبزی پروری میباشد. پرورش خاویار یک فرصت سرمایه گذاری جذاب با توجیه اقتصادی مناسب است.تخم ماهیان خاویار از گرانترین غذاهای جهان است. دریای خزر به عنوان بزرگترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان را تأمین میکند. مهمترین و اصلیترین کاربرد گوشت ماهی، ارزش غذایی بالا و خاصیت درمان و پیشگیری از بیماریهای گوناگون آن میباشد. اما علاوه بر آن امروزه از پوست ماهی خاویار، لباس شنا ساخته میشود و غضروفاش را در مواد اولیه ساختن چسب صحافی و داروهای پزشکی به کار میگیرند. ماهیان خاویاری، افزون بر نقشی که در تولید خاویار و تأمین گوشت دارند، از چندی پیش در صنعت چرم سازی نیز کاربرد پیدا کردهاند. از این چرم برای تولید لباس شنا، کیف، کفش، کمربند و سایر صنایع استفاده میشود. این چرم از گوناگونی رنگ، طرح و دوام برخوردار بوده و در نوع خود بینظیر است.با توجه به سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور، بخش صنعت و معدن کشور در افق سال ۱۴۰۴ باید به جایگاه نخست اقتصادی و صنعتی با ویژگیهای توسعه یافته بر پایه فناوری پیشرفته و نوآور و بالنده و آینده نگر، صادرات گرا و کسب سهم عمده از تراز تجاری کشور، خودکفا در تامین کالاهای راهبردی، بهرهور در تراز جهانی و منطبق با استانداردهای بازار منطقهای و بین المللی، هم افزا در قالب شبکهها، خوشهها و زنجیرها،متوازن در مناطق مختلف کشور بر پایه قابلیتها و مزیتهای منطقهای دست یابد. در مورد صنایع غذایی نیز دستیابی به جایگاه نخست منطقه در تبدیل و پردازش محصولات غذایی با سهم ۱۰ درصدی از ارزش افزوده بخش صنعت و معدن دارای یک برند حلال معتبر در کشورهای اسلامی مد نظر است. با توجه به سند چشمانداز و نیاز غذایی منطقه طرح مذکور دارای بازاری مناسب میباشد و از لحاظ کسب سهم بازار دچار مشکلی نمیباشد.
* میگو پروری در شرق مازندران
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه میزان تولید محصولات شیلاتی از 600 هزار تن در سال 79 به بیش از یک میلیون تن در سال 94 رسید گفت: آبزی پروری دریایی آینده جهان است اما متاسفانه سهم کشور ما در بحث تولیدات آبزی پروری دنیا در جایگاه خوبی واقع نشده است و با وجود سواحل و جزایر مهم در کشور، سهم آبزی پروری کشور ما مورد غفلت واقع شده است. حسن صالحی با بیان اینکه سرانه مصرف آبزیان در دنیا نسبت به یک دهه گذشته افزایش یافت،گفت: بیشترین رشد تولیدات پروتئینی در سه دهه گذشته اختصاص به تولیدات آبزی پروری داشته است. معاون وزیر جهاد کشاورزی مازندران با اعلام اینکه کشور ما در بحث پرورش ماهی در آب شیرین بویژه قزل الا با قدمت 50 ساله مقام نخست دنیا را دارد تصریح کرد: در بحث تولیدات ماهیان خاویاری باید به گونه ای عمل شود که کشور ما با نام ماهیان خاویاری همچنان شناخته شده باقی بماند که در دولت تدبیر و امید در بحث شیلاتی نگاه ویژه ای به استان مازندران شده و در سفر هیات دولت به استان ها بیشترین اعتبارات بحث شیلاتی به استان مازندران اختصاص یافت ضمن اینکه در آینده نزدیک بحث میگو پروری را در شرق مازندران در دست اقدام داریم.
* قیمت تمام شده ماهیان خاویاری کمتر از ۵ دلار
حسین علی عبدالحی معاون آبزی پروری سازمان شیلات ایران نیز با بیان اینکه ماهیان خاویاری برای شیلات از اهمیت بالایی برخوردار است، اظهار کرد: مازندران از استانهای مهم آبزیپروری است و با توجه به اینکه خاویارایران برند جهانی است باید نگاه داخلی، خارجی و بینالمللی به تولید ماهیان خاویاری داشته باشیم.وی در گردهمایی تخصصی پرورش دهندگان ماهیان خاویاری کشور در بابلسر بااشاره به اینکه مجوزهای تولید ماهیان خاویاری دو برابر شد و نخستین مجوز به مازندران داده شدافزود: قیمت تمام شده ماهیان خاویاری به کمتر از ۵ دلار رسید و اگر برنامهریزی داشته باشیم که قیمت تمام شده را کاهش دهیم و بازار داخل را توسعه دهیم میتوانیم در تولید خاویار موفقتر عمل کنیم.وی خاطرنشان کرد: ۳۰۰ هزار بچه ماهی در اختیار بخش خصوصی قرار دادیم که ۹۰ درصد این ماهیان در سه سال اخیر بوده است و زنده کردن نام خاویار ایران از وظایف اصلی بخش خصوصی و دولتی شیلات است. خیریانپور معاون استاندار مازندران نیز بااشاره به ظرفیتها و پتانسیلهای اقتصادی استان ، جایگاه شیلات استان رادرشاخص فعالیتهای اقتصادی مهم دانست و گفت: پرورش ماهی خاویاری یک فرصت خوبی رابرای سرمایه گذاری فراهم نموده است که باحمایت از این اقدامات و فعالیتها ونیز هماهنگی بین دستگاههای مختلف درصددیم تا ازطریق تولید آبزیان با استفاده از آب دریا و نیز طرحهای پرورش ماهی در قفس دردریا تولید آبزیان در استان راافزایش دهیم. رستمی مدیرکل شیلات مازندران جایگاه شیلات استان را در تولید آبزیان کشور مهم و رفیع دانست و گفت: استان مازندران باداشتن بیشترین تعداد مزارع پرورش ماهیان خاویاری و بالاترین ظرفیت تولید رتبه اول ماهیان خاویاری رادرسطح کشوردارد و امید واریم با بررسی موانع و مشکلات و اتخاذ تصمیمات مهم در جهت رفع موانع و تشکیل اتحادیه پرورش دهندگان ماهی خاویاری و حمایتهای دولت گامهای خوبی در جهت توسعه پرورش ماهیان خاویاری برداشته و بتوانیم ازنام و شهرت خاویارایرانی همچنان دفاع نمائیم.
مدیرکل شیلات مازندران گفت که تمامی زمین های ساحلی متعلق به جهاد کشاورزی و شیلات در این استان برای پرورش ماهیان خاویاری به بخش خصوصی واگذار می شود.رستمی افزود : این دستور وزیر جهاد کشاورزی است و از هم اکنون این آمادگی وجود دارد تا سرمایه گذارانی که شرایط و امکان این کار را داشته باشند ، زمین های مورد نظر در اختیار آنان قرار گیرد.وی هدف از این اقدام را افزایش تولید ماهیان خاویاری و خاویار در کشور دانست و گفت : در شرایط فعلی همگان به این باور دست یافته اند که اگر بخواهیم تولید خاویار کشور را افزایش دهیم باید به بخش خصوصی و سرمایه گذار بهاء دهیم.اسن مسؤول افزود : برای کمک به پرورش دهندگان ، بچه ماهی خاویار و دانش فنی در اختیار آنان قرار می گیرد.
** پیش بینی تولید یک و نیم تن خاویار در مازندران
مدیرکل شیلات مازندران همچنین پیش بینی کرد که امسال دستکم یک و نیم تن خاویار در این استان تولید شود.وی گفت : سال گذشته یک تن و 200 کیلوگرم خاویار در مازندران تولید شده بود و برنامه ریزی برای امسال هم رساندن این رقم به یک تن و 500 کیلوگرم است.رستمی همچنین از صادرات 280 کیلوگرم خاویار از مازندران درسال جاری تاکنون خبر داد.وی ارزش این مقدار صادرات را 28 میلیون دلار و مقصد صادرات آن را کشورهای اروپایی اعلام کرد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0