حل معمای اشکال عجیب ستون‌های شنی

حرف آنلاین: زمین‌شناسان راز شکل عجیب بناهای سنگ‌های شنی را کشف کردند. با مطالعه مکعب‌های شنی در آزمایشگاه، محققان نشان دادند نواحی فشرده‌شده این مکعب‌ها توسط فشار عمودی، از فرسایش محافظت می‌شوند در حالی که دیگر بخش‌ها شسته می‌شوند. فرآیند این مطالعه دشوار بود زیرا در حالت طبیعی ستون‌های شنی طی میلیون‌ها سال فرسایش می‌یابند. […]

حرف آنلاین:

زمین‌شناسان راز شکل عجیب بناهای سنگ‌های شنی را کشف کردند.

با مطالعه مکعب‌های شنی در آزمایشگاه، محققان نشان دادند نواحی فشرده‌شده این مکعب‌ها توسط فشار عمودی، از فرسایش محافظت می‌شوند در حالی که دیگر بخش‌ها شسته می‌شوند.

فرآیند این مطالعه دشوار بود زیرا در حالت طبیعی ستون‌های شنی طی میلیون‌ها سال فرسایش می‌یابند.

«دکتر جیری بروتانز» از دانشگاه چارلز پراگ رهبر ارشد این مطالعه است و بر اساس یافته‌های وی و تیم علمی‌اش، اشکال عجیب ستون‌های شنی توسط فشارهای درونی و فشارهای موجود در درون صخره‌ها کنترل می‌شوند و این فشارها ناشی از گرانش است.

علاوه بر پیش‌بینی اشکال با خلق مدل‌های ریاضی میدان فشار، دکتر بروتانز و همکارانش مکعب‌های کوچک شن را زیر اوزان مختلف فشردند و آن‌ها را در آب غرق کردند. جوانب این مکعب‌ها ظرف چند دقیقه شروع به ریزش کردند و تعداد معدودی از شن‌ها توانستند وزن را تحمل کنند. با ادامه این فرآیند، سرانجام فشار روی ستون باقی‌مانده موجب شد دانه‌ها به یکدیگر قفل شده و در مقابل فرسایش بیشتر مقاوم باشند.

زمانی که دانشمندان مکعب را بیشتر از شکل انداختند و جهت فشار اعمال‌شده را تغییر دادند، توانستند مجموعه‌ای از اشکالی را بازتولید کنند که در ستون‌های شنی طبیعی مشاهده می‌شوند.

جزئیات این دستاورد علمی در مجله Nature Geoscience منتشر شده است./ایسنا