بازآفرینی بافت‌های تاریخی و فرسوده مازندران در دست‌انداز

اگرچه سال گذشته تفاهم نامه اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری‌های ۷ شهر بزرگ استان با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار امضا شد تا نویدبخش احیا و بازآفرینی بافت های تاریخی و فرسوده استان باشد اما به نظر می رسد که این امر در دست انداز میان برنامه ریزی مدیران شهری و دستگاه های دیگر دچار چالش شده است.

اگرچه سال گذشته تفاهم نامه اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری‌های ۷ شهر بزرگ استان با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار امضا شد تا نویدبخش احیا و بازآفرینی بافت های تاریخی و فرسوده استان باشد اما به نظر می رسد که این امر در دست انداز میان برنامه ریزی مدیران شهری و دستگاه های دیگر دچار چالش شده است.

ساری-گروه اجتماعی /اگرچه سال گذشته تفاهم نامه اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری‌های ۷ شهر بزرگ استان با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار امضا شد تا نویدبخش احیا و بازآفرینی بافت های تاریخی و فرسوده استان باشد اما به نظر می رسد که این امر در دست انداز میان برنامه ریزی مدیران شهری و دستگاه های دیگر دچار چالش شده است.

بافت های تاریخی و فرسوده در کنار ارزش میراثی و فرهنگی؛ به سبب ارزش بالای زمین در استان مازندران و کمبود مسکن می تواند یکی از زمینه های افزایش ساخت مسکن و نیز تغییر بافت شهرها و نیز جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز باشد.

اما این مهم در سال های اخیر با وجود مشوق های دولتی در دست اندازهای مختلفی دچار چالش شده و نتوانسته است چهره مازندران را از این حیث تغییر دهد.

تفاهم‌نامه نوسازی مردمی مسکن در محدوده و محلات هدف بازآفرینی شهری در شهرهای قائم‌شهر به تعداد ۳۲۴۰ واحد، ساری ۴۶۰۱ واحد، آمل ۳۵۰۷ واحد، بهشهر ۲۰۰۱ واحد، بابلسر۱۵۹۰ واحد، نکا ۷۱۳ واحد، فریدون‌کنار ۳۱۱ واحد مبادله شد. سهمیه استان مازندران برای نوسازی بافت فرسوده در مجموع ۲۳ هزار و ۲۵۵ واحد است که به نظر می رسد باید با روند رو به رشدی نسبت به تغییر چهره شهرها در این خصوص پیش روی حاصل شود اما عدم همکاری دستگاه های متولی در این میان نتوانسته است اهداف مدنظر را حاصل کند.

 

احیای بافت تاریخی مازندران و بازآفرینی شهری استان در لیست 14 استان

 

معاون وزیر راه و شهرسازی از فرایند نوسازی بیش از ۳۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده شهری خبر داده وگفته است افزود: این عملکرد حاصل سیاست‌گذاری‌های درست، انتخاب راهبردهای به‌جا و واگذاری کار به خود مردم و تقویت میزان مشارکت مردمی است. به گفته آیینی  ۱۴ استان برتر در زمینه نوسازی بافت‌های فرسوده شهری را به ترتیب استان‌های تهران، خراسان رضوی، خوزستان، اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، مازندران، البرز، همدان، فارس، کرمانشاه، قم، گلستان و کردستان هستند.

 

بسته تشویقی احیای بافت های تاریخی هم آمد

 

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: بسته تشویقی بافت‌های تاریخی با عنوان «راهکارهای تشویقی احیا و تقویت سکونت در بافت‌های تاریخی» با هدف حمایت از رونق‌بخشی و ارتقای کیفیت سکونت در بافت‌های تاریخی در پنجمین جلسه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در سال جاری به تصویب رسید.

در جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی که به ریاست «مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی و با حضور همه اعضا برگزار شد، بسته تشویقی بافت‌های تاریخی با عنوان «راهکارهای تشویقی احیا و تقویت سکونت در بافت‌های تاریخی» با هدف حمایت از رونق‌بخشی و ارتقای کیفیت سکونت در بافت‌های تاریخی به اتفاق همه آرا به تصویب رسید.

 

زیست 400 هزار مازندرانی در بافت های فرسوده

 

وجود 4 هزار و 500 هکتار بافت فرسوده شهری در استان مازندران که  بیشترین بافت فرسوده در مناطق مختلف شهرهای ساری، آمل و بابل واقع شده است ضرورت احیای این بافت ها را نشان می دهد.

نفوذ ناپذیری برای ارائه خدمات شهری، مهاجرت پذیری، فرسودگی شبکه خدمات شهری، فرسودگی بنا‌ها و آسیب‌پذیری آن در برابر سوانحی مانند زلزله، تبدیل شدن به کانون‌ها آسیب‌های اجتماعی، فقدان برخی خدمات فرهنگی، آموزشی و شهری به لحاظ کمی و کیفی، تخلیه برخی واحد‌ها به دلیل فرسودگی و تبدیل برخی مناطق به سکونت‌گاه و تجمع معتادان و مشکلات نوسازی شبکه‌های فاضلاب، آب، گاز و برق، از اصلی‌ترین مشکلات بافت فرسوده است.