سخت اما شدنی

ساری-الناز پاک نیا/ در سال های اخیر دغدغه مسئولان مازندرانی در حوزه توسعه ای استان از نگاه یک بعدی خارج شده و توسعه همه جانبه در جلسات و بازدیدهای استانی لحاظ می شود. نگاهی به آخرین وضعیت برنامه های توسعه ای مازندران در ماه های اخیر نشان می دهد که آنچه به عنوان مسیر راه […]

ساری-الناز پاک نیا/

در سال های اخیر دغدغه مسئولان مازندرانی در حوزه توسعه ای استان از نگاه یک بعدی خارج شده و توسعه همه جانبه در جلسات و بازدیدهای استانی لحاظ می شود. نگاهی به آخرین وضعیت برنامه های توسعه ای مازندران در ماه های اخیر نشان می دهد که آنچه به عنوان مسیر راه توسعه استان مازندران نشان داده شده است، راهی چند محوره به همراه بهره گیری از مشارکت های مردمی، خصوصی و نیز مسئولان کشوری است.

مازندران از آن جهت که استانی تک بعدی نبوده و در حوزه جغرافیایی از مواهب طبیعی خدادادی برخوردار است، در محورهای توسعه ای خود نیز نمی باید از یک جهت برخوردار باشد.

از نقاط قوت مازندران در دوره استانداری اسلامی و حسین زادگان توجه همه جانبه به تمامی جنبه های توسعه ای استان است که می تواند نوید روزهای خوبی را در آینده داشته باشد.

کاستن از دغدغه های زباله و پسماند اگر چه هنوز در ابتدای راه است، اما نیازی ضروری است که می باید به صورت کامل در مازندران به آن دست یافت، توجه به حوزه بهره مندی از ظرفیت های کشاورزی، صنعتی، تولیدی، گردشگری و نیز سرمایه گذاری های نهادهای خصوصی و بخش غیردولتی در این راه نشانه ای از برنامه محوری در سال های اخیر است.

زباله،به مثابه یک سد

امروز به باور همگان، زباله از مهم ترین موانع پیشرفت و توسعه استان به شمار می رود، طبیعت و ساحلی زیبا اما کثیف، انباشته شدن جنگل ها و مراتع مازندران به زباله، مانند سدی در راه پیشرفت و توسعه استان به شمار می رود که می تواند آینده یک استان توریستی و کشاورزی را با مخاطره مواجه سازد. همین نکته را استاندار مازندران در جلسه شورای برنامه ریزی استان مطرح و اذعان کرد که معضل زباله در استان های شمالی بویژه مازندران بسیار آزاردهنده است و باید طرح های این بخش با شتاب بیشتری به پیش برود.

وی یکی از دلایل لاینحل ماندن معضل زباله در مازندران را تولید مضاعف آن بویژه توسط گردشگران و عدم نهادینه شدن فرهنگ پاک نگه داشتن محیط زیست عمومی دانست و تاکید کرد: باید در کنار اقدامات زیربنایی برای حل این معضل، فرهنگ سازی هم به صورت جدی انجام شود.

نماینده عالی دولت در مازندران با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور در شرایط تحریم، بر ضرورت تغییر نگرش ها برای حل معضلاتی مانند زباله و پسماند تاکید کرد و گفت: باید از راهکارهای غیر بودجه‌ای دولتی برای حل مشکلات اصلی استان در کنار طرح ها و اعتبارات تخصیصی استفاده کرد.

حسین زادگان از طولانی شدن روند ساخت نیروگاه های زباله سوز در استان و دیگر طرح های مشابه انتقاد کرد.

تاکید بر پیگیری اعتبارات یورویی طرح های فاضلاب

استاندار مازندران به برخی دیگر از آلاینده ها اشاره کرد و افزود: باید دستگاه‌های متولی پیگیری‌های لازم را برای رفع مشکل آلودگی زیست محیطی صورت دهند.

وی گفت: بالا بودن آب سطحی و مشکلات فاضلاب، سبب مشکلات بهداشتی و درمانی در استان شده است و لازم است سازمان برنامه و بودجه کشور تخصیص و پرداخت اعتبار تسهیلاتی ۲۸۱ میلیون یورویی برای طرح‌های فاضلاب استان را عملیاتی کند.

استاندار مازندران با بیان اینکه امروز در حوزه راه‌های اصلی و فرعی با مشکلات جدی مواجه هستیم، گفت: بومی‌های استان به ویژه روستائیان اطراف جاده‌های مواصلاتی که از حضور میلیونی مسافران صرفه اقتصادی قابل توجهی نمی برند، از ترافیک سنگین، زباله و پسماند رنج می برند.

وی با بیان اینکه تکمیل راه‌های مواصلاتی هراز، سوادکوه و سایر به سمنان و همچنین کنار گذرهای استان باید مورد توجه جدی قراربگیرد، ادامه داد: اکنون تکمیل نشدن کنارگذرها در شهرهای غربی از چالوس تا رامسر استان را در مواقع پدافند غیر عامل با مشکل جدی مواجه می‌کند.

حسین زادگان بر ضرورت مهار آب‌های سطحی در استان تاکید کرد و گفت: مشکل ۹۰ درصدی تامین آب شرب از آب‌های زیر زمینی سبب پیشروی آب شور و تبعات دیگر شده است که لازم است وابستگی آب آشامیدنی استان از منابع زیرزمینی کاسته شود و این نیازمند افزایش مهار آب سطحی است.

وی تاکید کرد: اینکه در استانی با داشتن شش میلیارد متر مکعب آب سطحی، همچنان به خاطر کمبود آب آشامیدنی دست به دامن نوبت بندی دریافت آب در شهرهای ساحلی شویم، زیبنده نیست.

نماینده عالی دولت در مازندران گفت: مازندران استانی ثروتمند است و اگر عقب ماندگی وجود دارد، نشانه فقیر بودن استان نیست چرا که علاوه بر نیروهای انسانی باهوش و خلاق و کارشناس، دارای ظرفیت‌های فراوانی برای تولید ثروت مانند زمین‌های کشاورزی مستعد که تولیدات آن نقش محوری را در امنیت غذایی کشور دارد، می باشد.

استاندار مازندران توجه به پایانه محصولات کشاورزی، لایروبی آببندان ها و رودخانه‌ها، ایجاد شبکه آبیاری و زهکشی زمین های کشاورزی را از زیرساخت های مورد نیاز برای توسعه بخش کشاورزی استان برشمرد و تاکید کرد: توجه به زیر ساخت‌های کشاورزی از اولویت‌های توسعه‌ای استان است.

نبود زیرساخت های توسعه ای

آنچه امروز یکی از مهم ترین مصائب در سد راه توسعه استان مازندران به شمار می رود، نبود زیرساخت های ضروری مانند خطوط راه آهن به روز، راه های زمینی و هوایی توسعه مند در این مسیر است. معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور، نقش مازندران در امنیت غذایی، پذیرش گردشگران داخلی و ارتباطات بین المللی را بی نظیر توصیف کرده و گفته: به رغم چنین ظرفیت ملی طرح‌های زیر بنایی آن با عقب ماندگی طولانی مدت مواجه است که باید به صورت ویژه به آن توجه شود.

سید حمید پورمحمدی نیز در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان مازندران، یادآور شد: در توسعه اقتصاد غیرنفتی، مازندران پیشرو کشور است، اما دولت باید طرح‌های زیرساختی آن را توسعه بدهد.

وی با بیان اینکه حمل و نقل هوایی، ریلی، دریایی و زمینی استان باید مورد توجه قرار بگیرد، گفت: اینکه این استان ۱.۶ دهم مساحت کشور را داشته باشد و ۱۰ درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی را تولید کند شایسته چنین زیر ساخت‌هایی نیست.

معاون سازمان برنامه و بودجه کشور تاکید کرد که از هر زاویه‌ای که به مازندران نگاه شود کارکرد ملی دارد پس حمایت‌ها نیز باید در حد ملی باشد.

پورمحمدی قابلیت کشاورزی استان مازندران که امنیت غذایی ملی را با بیش از ۴۵ نوع محصول تأمین می‌کند، بی نظیر توصیف کرد و گفت: اینکه شبکه آبیاری، زهکشی و تأمین آب به عنوان مهمترین عوامل تداوم و گسترش تولید در فعالیت کشاورزی استان مشکل داشته باشد، قابل قبول نیست.

وی اظهار داشت: باید برای استانی که سالانه ۶۰۰ میلیمتر بارندگی دارد اما با مشکل خشکسالی و کمبود آب کشاورزی مواجه است طرح های علمی در این راستا تدوین و اجرا شود.

معاون امور اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه بیان داشت: باید شرایط زیر ساختی برای توسعه روابط بین مازندران و حاشیه دریای خزر را افزایش بدهیم، صادرات محصولات کشاورزی این استان باید در بازار کشورهای مختلف گسترش یابد.

تیم توسعه ای مازندران برای رسیدن به اقتصاد پایدار و اشتغال فراگیر در استان از مسیر برنامه محوری راهی سخت و طولانی مدت در پیش رو دارند. مازندران در سال های گذشته از زیرساخت های خوبی برخوردار نبوده است و برنامه ریزی در مسیر توسعه استان می باید از محور توسعه زیرساخت ها بگذرد تا بتواند با جذب سرمایه گذاری خارجی و خصوصی داخلی در دست یافتن به اشتغال و درآمد با ثبات برای مازندرانی ها موثر واقع شود.

خروج مازندران از اقتصاد خدمات محور به اقتصاد تولید محور و نیز از درآمدهای فصلی به درآمدهای پایدار به نظر می رسد در برنامه های توسعه استان می باید در دستور کار قرار گیرد.