دولت برنج را توافقی بخرد یا نخرد؟

حرف آنلاین – حسین زحمتکش : در فصل برداشت برنج، گمانه زنی های زیادی در حوزه مدیریت فروش آن به وجود می آید. با توجه به اینکه ورود دولت در بازار برنج بسیار تاثیرگذار است انتظار می رود تا برنامه های تنظیم بازار برنج طوری چیده شود که موجب سودآوری کشاورزان گردد. یکی از مواردی […]

حرف آنلاین – حسین زحمتکش : در فصل برداشت برنج، گمانه زنی های زیادی در حوزه مدیریت فروش آن به وجود می آید. با توجه به اینکه ورود دولت در بازار برنج بسیار تاثیرگذار است انتظار می رود تا برنامه های تنظیم بازار برنج طوری چیده شود که موجب سودآوری کشاورزان گردد. یکی از مواردی که این روزها بحث های زیادی را به خود منعطف کرده است خرید تضمینی و توافقی برنج می باشد که تولیدکنندگان خواستار آن هستند  و مسئولان اجرای آن را غیر منطقی می دانند لذا پای گفت و گوی هر دوی آن ها نشستیم و قضاوت را به عهده مردم می گذاریم.

*دولت اقدام به خرید توافقی برنج کند

نائب رئیس انجمن برنج ایران با بیان اینکه کشاورز چه با خرید تضمینی توافقی و چه با قیمت موجود در بازار سود نمی‌کند، اظهار کرد: اگر دولت مانند سال 93 اقدام به خرید، انبار و توزیع مقطعی برنج در نیمه دوم سال کند می تواند نوسان قیمت گذاری برنج را در دست بگیرد اما تا امروز در این زمینه حرکتی از دولت صورت نگرفته است.علی اکبریان اظهار کرد: بنابر اعلام دولت زمان خرید توافقی برنج آبان‌ماه امسال بوده است اما در این تاریخ برنج از دست کشاورز خارج شده و به دست دلال افتاده و این گونه دولت در واقع با دلالان وارد معامله می شود. وی گفت: اگر دولت می خواهد از کشاورز ایرانی حمایت کند باید در مرداد و شهریور ماه با خرید برنج از قیمت گذاری برنج توسط دلالان جلوگیری به عمل آورد.نائب رئیس انجمن برنج ایران مقدار برنج موجود در بازار را تامین کننده نیاز مصرف مردم دانست و در مورد عدم حمایت از کشاورزان خاطرنشان کرد: دولت تاکنون برای حمایت از کشاورزان برای خرید توافقی برنج وارد عرصه نشده است.اکبریان قیمت های موجود در بازار را منطقی دانست و تصریح کرد: تا یک ماه دیگر نیز شاهد کاهش قیمت برنج هستیم.وی افزود: اگر دولت اقدام به خرید توافقی برنج نکند قیمت گذاری برنج داخلی از دستش خارج شده و در اختیار دلالان و بازار قرار می‌گیرد.

*قیمت انواع برنج های داخلی

نائب ریئس انجمن برنج ایران ، با بیان اینکه برنج های کیفی طارم، هاشمی، امراللهی و برنج پر محصول فجر، شیرودی و ندا است، اظهار کرد: در دسته برنج های کیفی، طارم و هاشمی که بوجار تخت و دو الکه هستند کیلویی 8 هزار و 700 تومان به فروش می رسند.وی تصریح کرد: برنج طارم پالول با 10 درصد شکستگی 7 هزار و 800 تومان معامله می شود.نائب رئیس انجمن برنج ایران گفت: برنج فجر 6 هزار و 500 تومان، شیرودی 5 هزار و 800 تومان، ندا پالول 5 هزار و 100 تومان و ندا بوجار شده 5 هزار و 600 تومان در هر کیلو در بازار خرید و فروش می‌شود.

*خرید توافقی غیر منطقی است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با رد خرید توافقی برنج توسط دولت اظهار کرد: خرید توافقی در این مقطع توجیحی ندارد چون قیمت برنج در وضعیت مناسبی قرار داشته و کشاورزان امسال به قیمت های خوبی برنج طارم را به فروش می رسانند. دلاور حیدرپور با بیان اینکه تنها زمان خرید توافقی مربوط به سال 93 می باشد، گفت: به دلیل واردات دو میلیون تنی برنج و تغییر دولت و سوء استفاده دلالان شاهد آشفتگی زیاد در بازار برنج بودیم به طوری که برنج طارم به کیلوی پنج هزار تومان رسیده بود و لذا دولت در سال 93 برای اولین بار اقدام به خریداری برنج طارم کرد. وی افزود: دولت در دهه 70 نیز سابقه خرید تواققی برنج داشته اما مربوط به ارقام پر محصول می باشد. حیدرپور خرید توافقی برنج را در این مقطع زمانی غیر منطقی دانست و گفت: وقتی بازار از آرامش نسبی برخوردار است و قیمت منطقی نیز برای برنج طارم در حال معامله می باشد دلیلی برای خرید توافقی برنج وجود ندراد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در پاسخ به این پرسش که چرا دولت با عدم خرید توافقی، قیمت گذاری برنج را در اختیار بازاریان قرار داده است، گفت: اینکه دولت بخواهد با خرید توافقی و انبار کردن برنج قیمت آن را در بازار به دست گیرد امری نادرست است چون دولت در جهت تنظیم قیمت برنج با واردات برنج خارجی می تواند به این مهم دست یابد و نیازی به خرید و انبار کردن برنج طارم ندارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در پاسخ به این پرسش که چرا دولت اعلام کرده که در آبان ماه اقدام به خرید توافقی می کند، گفت: این مبحث اصلا درست نیست چون دولت برنامه ای برای خرید تواققی ندارد و اگر هم بخواهد خریدی انجام دهد الان بهترین زمان ممکن برای خرید برنج است چون برنج در پایین ترین قیمت خود قرار دارد.

وی خرید توافقی و تضمینی برنج را مربوط به زمان های بحرانی دانست و گفت: دولت برای حمایت از کشاورزان قیمت خرید تضمینی را اعلام می کند تا در صورت عدم فروش اقدام به خریداری کند و با توجه به اینکه قیمت برنج طارم به کیلویی 7 هزار و 800 تومان رسیده دیگر نیازی به خرید تضمینی و توافقی برنج نیست.

 

  • این گزارش در شمراه 1775 روزنامه حرف مازندران منتشر شده است