موج مکزیکی تخریب در مازندران

ساری-گروه اجتماعی| اجرای طرح های گردشگری زمانی برای جنگل و زیست بوم و کشاورزی مازندران اثر بخش است که سهمی از درآمد این طرح هر چند اندک برای حفظ و توسعه هیرکانی سرمایه گذاری شود.

ساری-گروه اجتماعی| اجرای طرح های گردشگری زمانی برای جنگل و زیست بوم و کشاورزی مازندران اثر بخش است که سهمی از درآمد این طرح هر چند اندک برای حفظ و توسعه هیرکانی سرمایه گذاری شود. در اجرای برخی از طرح های گردشگری در مازندران که در قلب این جنگلها اجرا می شود نه تنها سهمی برای آن قائل نیستند بلکه تخریب آن هم به بهانه های مختلف انجام می شود که این امر برای شهروندان و دوستداران محیط زیست بسیار آزار دهنده شد.

اما اهمیت جنگل های هیرکانی تنها از بعد قدمت آن نیست، چرا که این جنگل‌ها علاوه بر تامین اکسیژن، در ذخیره مقادیر بسیار زیاد آب، حفاظت از بافت خاک و جلوگیری از جاری شدن سیل نقش بسیار مهمی دارند.

همچنین از بُعد توسعه گردشگری و ایجاد درآمد برای ساکنین نواحی شمالی کشور نیز جنگل های هیرکانی بسیار موثر بوده اند. به طوری که نوار شمالی کشور از محبوب ترین سایت‌های گردشگری ایران به شمار می رود و ورود گردشگر به این خطه موجب درآمد پایدار از راه گردشگری برای اهالی سرزمین های شمالی کشورمان شده است.

 

صدور مجوز 2هزار هکتار تغییر کاربری در مازندران

 

به گفته رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی مازندران، بیشترین درخواست تغییر کاربری برای سازمان های جهاد کشاورزی و گردشگری در این استان است و البته این را نیز گفته است که بیشترین میزان انحراف در مجوزهای صادره برای تغییر کاربری نیز برای این دو سازمان است.

اهمیت اراضی این استان در این است که استان مازندران در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.

موج دوباره تخریب جنگل های هیرکانی در منطقه الیمالات نور که دقیقا یک روز پس از تغییر دادستان مرکز مازندران رخ داده است، شایبه ی کاهش نظارت ها بر پروژه های سرمایه گذاری استان مازندران که اراضی مستعد و مناسب مازندران را در افکارعمومی نشانه گرفته است.

 

الیمالات، مشتی نمونه خروار

 

میزان تغییر کاربری اراضی کشاورزی و جنگلی مازندران، در سال های اخیر نگران کننده است. رییس سازمان برنامه و بودجه مازندران با بیان اینکه از سال ۱۳۹۳ تا پایان سال گذشته یکهزار و ۲۷۵ طرح سرمایه‌گذاری با ۲هزار هکتار مصوبه تغییر کاربری شورای برنامه ریزی دریافت کرد، گفت: طبق بررسی و پایش، حدود ۷۰ درصد تغییر کاربری زمین برای اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری انحراف داشته و به جای اجرای طرح های تولیدی، ویلا و کافی شاپ در این اراضی احداث شده است.

به عبارتی سالانه بیش از 2هزار هکتار مصوبه تغییر کاربری در مازندران صادر می شود که حالا گفته شده است که 70 درصد آنها تبدیل به کافی شاپ و ویلا شده اند به عبارتی نه تنها عایدی برای سرمایه گذاری و افزایش تولید در استان نداشته اند بلکه ناب ترین اراضی جنگلی و شالیزاری استان را نیز به سیمان و بتن تبدیل کرده اند.

در هفته اخیر با جابه جایی دادستان مرکز مازندران، که گفته می شود در سال های اخیر، در پیگیری تخلفات مربوط به تغییر کاربری اراضی جنگلی و کشاورزی مازندران نقش مهمی داشته است، یکی از پر رنگ ترین تخریب های جنگل های هیرکانی مازندران بار دیگر به تخریب دوباره روی آورده است.

شنیده‌ها و برخی تصاویر منتشر شده نشان می‌دهد که سازه‌های فلزی در بخشی از عرصه‌ خارج از محدوده سد الیمالات که پیش‌تر توسط سرمایه‌گذار تخریب شده بود مشاهده می‌شود. پیگیری صحت این ماجرا از سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری نشان می‌دهد که خبرهای منتشر شده صحت دارد، اما از اقدام سرمایه‌گذار بلافاصله پس از دریافت گزارش جلوگیری شد.

موسی مقیمی‌مهر اظهار کرد: روز شنبه -۱۰ شهریور- بلافاصله پس از دریافت گزارش مبنی بر آغاز به کار سرمایه‌گذار منطقه گردشگری الیمالات در عرصه‌های خارج از محدوده سد یگان حفاظت منابع طبیعی استان و شهرستان به منطقه اعزام شدند و خودم هم با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع در منطقه حضور یافتم.

وی افزود: حدود ۸۰ متر مربع را برای استقرار سازه‌های پیش‌ساخته در ورودی مجموعه تخریب کرده بودند که با ورود نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی از ادامه فعالیت جلوگیری و سازه‌های وارد شده به محوطه نیز خارج شد.

پروژه ای که علوی مدیرکل سابق منابع طبیعی مازندران و نوبخت رئیس سازمان منابع طبیعی کشور، پس از آن که قطح 4هزار درخت از نوع هیرکانی در این منطقه قطع شدند، برکنار شده و پرونده قضایی آنان به جریان افتاد.

حالا که افکارعمومی و فعالان زیست محیطی معتقدند رفتن دادستان مرکز مازندران در پیگیری مساله تخریب جنگل های مازندران نقش مهمی دارد، بازنگری در نقش دستگاه های مختلف در مساله تخریب اراضی جنگلی مازندران بسیار مهم است.

 

نقش اول داستان تخریب جنگل کیست؟

 

شینا انصاری یکشنبه شب ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ در شبکه اجتماعی ایکس در این باره نوشت: خبر نگران‌کننده‌ تخریب جنگل‌های الیمالات به دستم رسید.

وی افزود: همکارانم در اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست مازندران موضوع را پیگیری کرده‌اند این منطقه جزو مناطق چهارگانه تحت‌حفاظت سازمان نیست، امیدوارم سازمان منابع طبیعی با حساسیت مسأله را بررسی کند. ‌

انصاری تصریح کرد: ما هم به‌صورت ویژه موضوع را پیگیری می‌کنیم.

اما علاوه بر مسئولان منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست که به این اقدام مجدد واکنش نشان دادند، دادستان جدید مرکز مازندران هم تاکید کرده که هرگونه اقدام مجدد در این عرصه جنگلی با جدیت و دقت و حساسیت ویژه رصد می‌شود تا تخلف دوباره‌ای در این منطقه رخ ندهد.

وی افزوده: در مورد جنگل الیمالات چمستان نیز به صورت ویژه موضوع را مد نظر داریم و با هرگونه تحرکی در زمینه انجام تخلفات یا ادامه اقداماتی که در گذشته آغاز شده بود طبق قانون برخورد می‌کنیم.

دادستان جدید مرکز مازندران تصریح کرد: تغییر مدیران و مسئولان در دستگاه قضایی مانند همه دستگاه‌ها امری عادی و مرسوم است و هیچ تغییری در نگاه و رویکرد عدالت‌خواهانه و تخلف‌ستیزی این نهاد ایجاد نمی‌کند.

عالیشاه ضمن قدردانی از پیگیری‌های دادستان پیشین مرکز مازندران برای مقابله با تخلفات حوزه منابع طبیعی و محیط زیست، افزود: دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی اطمینان داشته باشند که دستگاه قضا در مازندران بدون هرگونه مماشات با تخلفات اینچنینی مقابله می‌کند و اجازه سودجویی گروهی خاص را نمی‌دهد.

فرمانده سپاه کربلای مازندران، نیز در جلسه اخیر شورای برنامه ریزی استان مازندران از صدور بی ضابطه توسط دستگاه های اجرایی استان برای تغییر کاربری انتقاد کرده است. به گفته مسلمی در شهرستان عباس آباد 6هزار خانه خالی وجود دارد که باید مطالعاتی صورت گیرد که چرا این میزان ساخت ویلا دراین شهرستان مجوز گرفته است.

وی یادآور شده: بسیاری از پروژه ها سرانجامشان مشخص است و بعدها دستگاه نظارتی واکنش نشان خواهد داد که معتقدیم بسیاری از این پروژه ها پیش از انجام باید تکلیف آن مشخص شود. این صدور مجوزها و عدم نظارت های پیش از آن توسط دستگاه های ذیربط به گفته مسلمی برای دستگاه های نظارتی فعالیتی مضاعف را ایجاد می کند در حالی که پیش از صدور مجوزها می توان جلوی آن را گرفت.

حالا که دستگاه هایی مانند محیط زیست معتقدند که این مناطق در محدوده های زیست محیطی قرار ندارد، دستگاه نظارتی معتقد است که مجوزها با علم به اینکه به تغییر کاربری بدون بازدهی منجر خواهد شد صادر می شود، باید نقش بسیاری از دستگاه های پایین دستی در این فاجعه های زیست محیطی مشخص باشد.

اهمیت حفظ محیط زیست، اراضی کشاورزی و جنگلی برای استان مازندران و ساکنان آن بیش از آنی است که امروز مدنظر قرار دارد از این روست که افکارعمومی معتقد است