بازسازی بم نیمه تمام مانده است
حرف آنلاین: بم که در زمین لرزه سال ۸۲ کاملا تخریب شد پس از سالها همچنان با مشکلات ناشی از وسعت تخریبها رنج می برد و صدها ساختمان نیمه ساخته و سازه های کانکسی و معابر خاکی، میراثی به جا مانده از زلزله است. این روزها بار دیگر خاطره زمین لرزه بم در دلها تازه می […]
حرف آنلاین: بم که در زمین لرزه سال ۸۲ کاملا تخریب شد پس از سالها همچنان با مشکلات ناشی از وسعت تخریبها رنج می برد و صدها ساختمان نیمه ساخته و سازه های کانکسی و معابر خاکی، میراثی به جا مانده از زلزله است.
این روزها بار دیگر خاطره زمین لرزه بم در دلها تازه می شود و به سالگرد این زمین لرزه مخوف و مرگبار نزدیک می شویم.
سالها از زمین لرزه بم می گذرد و مردم این شهرها نیز سالها قبل خبر اتمام بازسازی خسارتهای ناشی از زمین لرزه را شنیده اند زمین لرزه ای که ۹۰ درصد این شهر را تخریب کرد و هزاران نفر را کشت و زخمی کرد اما پس از گذشت این سالها هم اکنون باید پرسید مردمان بم در چه وضعیتی زندگی می کنند آیا با شهری مدرن و تازه ساخت و اقتصادی رو به پیشرفت مواجه هستند یا هنوز هم در حال سربلند کردن از زیر مصائب روحی و روانی و مشکلات اقتصادی ناشی از زمین لرزه اند، این شهر تاریخی تا چه حد توانسته جایگاه خود را بار دیگر باز یابد و در این مسیر با چه موانعی دست به گریبان است.
بسیاری از مسئولان در سطح ملی گمان می کنند در این شهر که بسیاری از زیرساختها از نو ساخته شده است دیگر مشکلی وجود ندارد در حالیکه بم همچنان مملو از پروژه های نیمه تمامی است که چشم مردم و بازدیدکنندگان از این شهر تاریخی را می آزارد.
پروژه های نیمه تمام بم اعتبار می خواهند
فرمانداری این شهر مانده و صدها پروژه نیمه کاره دولتی و هزاران ساختمان خصوصی و شهرداری این شهر با کمترین درآمد ممکن همچنان در تکاپوی تامین اعتبار برای آسفالت هزار معابر خاکی باقیمانده از آوار زمین لرزه است.
اما مردم این شهر که هنوز هم زیر بار فشار روحی این زمین لرزه نتوانسته اند سر بلند کنند بنا به روحیه مردمان کویر نشین با غرور به فکر آینده ای دیگر گام برمی دارند و سعی دارند سختی های گذشته را از یاد ببرند اما زمین لرزه ثانوی بم که همان مشکلات روحی و فشارهای عصبی ناشی از زمین لرزه است به سادگی در لایه های زیرین شهر قابل لمس است درمان این فشارهای روحی تنها با برنامه ریزی فرهنگی، ایجاد نشاط اجتماعی، خدمات رسانی و همراهی با مردم بم ممکن است این درحالیست که همچنان مردم این شهر در انتظار راه اندازی مراکز فرهنگی از جمله سینمای این شهر هستند.
مردمان بم از گذشته تا کنون به عنوان یکی از پویا ترین جوامع استان کرمان شناخته و از هنرورترین اجتماع ایران زمین محسوب می شوند و دهها هنرمند را به عرصه فرهنگ و هنر ایران معرفی کرده اند اما باید پرسید پس از زمین لرزه آیا این جایگاه در بم احیا شده است با نگاهی کوتاه به مقبره سرآمد هنر بم یعنی “مرحوم بسطامی” که به صورت فردی عادی در قبرستان این شهر دفن شده و کمتر یادی از او می شود می توان به جواب این سوال رسید.
مردم بم زیر بار دیرکرد اقساط کمر خم کرده اند
مردم بم پس از زمین لرزه به جای اینکه در اندیشه احیای این جایگاه فرهنگی و هنری خود باشند باید در اندیشه جریمه دیرگرد وامهایی باشند که این روزها آنها را جزو بدهکارترین مردم کشور کرده است.
داستان از این قرار است که مردم این شهر که به دلیل شغل کشاورزی و یا امور دیگر وامهای متعددی دریافت کرده بودند پس از زمین لرزه و از دست رفتن ساختار اقتصاد خانوار برای چندین سال توان پرداخت اقساط وامها را از دست دادند این درحالی بود که در روزهای اول وعده های بسیاری در خصوص استهمال برخی از این وامها و یا حداقل به تاخیر افتادن اقتصاد بدون دیرکرد و جریمه به بمی ها داده شده بود اما عملا پس از سالها از زمین لرزه بانکها این وعده ها را فراموش کرده اند و دیر کرد اقساط را نیز مطالبه می کنند به این ترتیب اکثر مردم بم به بانکها مقروض هستند در این میان باید به این نکته نیز اشاره شود که تعداد قابل توجهی از افرادی که قبل از زمین لرزه وام دریافت کرده اند و جزو هزاران کشته شده این زمین لرزه بودند، عملا اقساط وامهایشان بر دوش ضامنها افتاده است. این روزها مردم بم زیر بار این اقساط کمر خم کرده اند و کسی نیز به داد این مشکل نمی رسد و تنها وعده و وعید است که مردم را به آینده دل خوش کرده است.
صدها معبر فرعی همچنان خاکی هستند
علیرضا ریاضی، شهرداربم در گفتگو با مهر اظهارداشت: در این سالها سعی شده شهر بم بار دیگر ساخته شود و مردم بم بتوانند همچون گذشته سر بلند و با نشاط به زندگی خود ادامه دهند.
وی تصریح کرد: اما آنچه که هم اکنون با آن مواجه هستیم مشکلات ثانوی زمین لرزه است که اکثرا نیز ناشی از کمبود اعتبار می باشد.
ریاضی افزود: ساخت و سازهای زیادی در شهر صورت گرفته است و در حال حاضر شاهد افت ساخت و ساز در بم هستیم و عملا درآمد شهرداری نیز که از عوارض تامین می شود افت کرده است.
وی گفت: نیازمند تامین اعتبار برای تکمیل برخی طرحها و خدمات رسانی بهتر هستیم هر چند که هم اکنون نیز با کمک و همراهی مردم و کارکنان خدوم شهرداری اقدامات مناسبی صورت گرفته است اما برای زیبا سازی شهر و تکمیل مبلمان شهری و معابر باید تامین اعتبار صورت گیرد.
وی افزود: بسیاری از معابر فرعی بم خاکی است و برای آسفالت آنها نیاز به اعتبار داریم هر چند که طرحهایی برای آسفالت معابر با کمک مردم ساکن در این معبرها در نظر گرفته شده است اما رفع این مشکل به اعتبارهای ملی و استانی نیز نیاز دارد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص وجود برخی از ساختمانها نیمه ساخته در بم گفت: مردم در برخی موارد در زمان بازسازی اقدام به افزایش سطح زیر بنا و توسعه ساخت و سازها کرده اند که در نهایت با کمبود اعتبار مواجه شده اند و همین مسئله موجب شده تعداد قابل توجهی ساختمان نیمه تمام درشهر داشته باشیم که امیدواریم با همت مردم و مسئولان این مشکل رفع شود.
برای تکمیل طرحهای نیمه تمام به ۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم
رضا اشک، فرماندار بم نیز در گفتگو با مهر خواستار تامین اعتبار برخی از طرحهای نیمه تمام در این شهرستان شد و گفت: این تصور بعضا وجود دارد که بم در زمان بازسازی طرحهای عمرانی را پشت سرگذاشته و هم اکنون مشکلی وجود ندارد در حالیکه ما در حال حاضر برای تکمیل ساختمانهای دولتی نیمه ساخته شده به ۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.
وی تصریح کرد: اقدامات خوبی در بازسازی بم صورت گرفته است که باید با اختصاص اعتبار مورد نیاز این طرحها به نتیجه نهایی برسد و مردم خدمات آنها را لمس کنند.
فرماندار بم افزود: اجرای طرحهای نیمه تمام اولویت اصلی است و اجرای این طرحها به اعتبار نیاز دارد که مسئولان ملی در این خصوص باید همکاری کنند.
اشک ادامه داد: بم هم اکنون با رشد حدود ۳۰ درصدی جمعیت از زمان بروز زمین لرزه تا کنون نیز مواجه است که این رشد با زیر ساختهای آن زمان قابل مقایسه نیست و اجرای طرحهای جدید در زمینه های مختلف ضروری است./مهر
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0