مرغ لاین بابلکنار نمونه ای کم نظیر از تولید ملی

حرف آنلاین:حسین زحمتکش/شاید محصولی مانند گندم به عنوان کالایی استراتژیک قلمداد گردد که دولت و دولتمردان نگاه ویژه ای به آن دارند و شاهد آن هستیم که در این زمینه سیاست گذاری های زیادی می گردد اما جای سوال دارد که چرا باید نگاه صرف به یک کالا و محصول وجود داشته باشد؟ چرا از […]

حرف آنلاین:حسین زحمتکش/شاید محصولی مانند گندم به عنوان کالایی استراتژیک قلمداد گردد که دولت و دولتمردان نگاه ویژه ای به آن دارند و شاهد آن هستیم که در این زمینه سیاست گذاری های زیادی می گردد اما جای سوال دارد که چرا باید نگاه صرف به یک کالا و محصول وجود داشته باشد؟ چرا از ظرفیت های موجود جهت خودکفایی استفاده نمی کنیم؟ چرا به وضعیت های موجود توجه ای نداریم ؟چرا در حوزه هایی که تحریم هیچ اثری بر تولید نمی گذارد سرمایه گذاری رخ نمی دهد؟ به دعوت سازمان جهادکشاورزی مازندران و به همراه تعدادی از همکاران مطبوعاتی جهت بازدید از مجتمع تولیدی رهسپار بخش بابلکنار شهرستان بابل شدیم که به تنهایی یک گنجینه ی ملی محسوب می شود. مجتمع تولید و نگهداری مرغ لاین که در خاورمیانه و جهان اسلام همتایی ندارد و به تنهایی قادر به تولید بیش از دو میلیون تن مرغ مصرفی کشور می باشد اما کمتر از یک درصد در بازار سهم دارد. پای صحبت مدیر این مجتمع نشستیم تا با چگونگی فعالیت این واحد تولیدی آشنا شویم.

* واردات،مشکل تامین نهاده ها

 مدیر مجتمع پرورش مرغ لاین دراین بازدید گفت: ایران هشتمین کشوری است که بیشترین تولید طیور را به خود اختصاص داده است و بیش از 60 سال از صنعتی شدن واحدهای طیور می گذرد که پویایی این صنعت مربوط به بعد از انقلاب اسلامی در دهه 70 به علت افزایش جمعیت بوده که نیاز به پروتئین بیشتر شده بود. بهزاد جلالیان در ارائه آماری از تولید جوجه یک روزه داخلی بیان داشت: از سال 87 تا سال 92 نزدیک به یک میلیارد و یکصد میلیون جوجه یکروزه در داخل کشور تولید شد که این مقدار موجب تولید دو میلیون تن گوشت در کشور شد. وی در تشریح مشکلات حال حاضر صنعت طیور گفت:  مرغ و تخم مرغ دو کالای اساسی و استراتژیک در سبد مصرفی مردم هستند که تغییرات در قیمت این دو دولت ها و دولتمردان را درگیر کرده است که در حال حاضر تامین نهاد هایی چون ذرت و سویا به دلیل وارداتی بودن آنها معضلی است که گریبان گیر فعالان این عرصه شده است، البته باید دانست که تغییر نرخ ارز و تغییر قیمت ها در بازار جهانی موجب نوسان های قیمتی و فشارهای مالی بر پیکره ی صنعت می گردد.

*مرغ لاین چیست؟

جلالیان در تعریف از مرغ لاین بیان داشت: به یک جمعیتی از موجودات که بتوانند با همدیگر زندگی کنند و کلیه صفات ژنتیکی خود را به نسل های بعدی منتقل کنند لاین گفته می شودکه می تواند در همه ی حیوانات وجود داشته باشد، هر نژادی می تواند یک لاین داشته باشد که ایران هشتمین کشوری است که دارای مرغ لاین به نام آرین است. جمهوری اسلامی پس از آمریکا ، انگلیس، برزیل، هلند، هند، آلمان و فرانسه، در جهان اسلام و خاورمیانه تنها کشوری است که توانسته تولید مرغ لاین را در اختیار داشته باشد. وی گفت: از مرغ لاین مرغ اجداد سپس مرغ مادر و نهایتا مرغ گوشتی بدست میاید. که هر جوجه لاین آرین پایه ی تولید 427 تن گوشت می باشد و از هر جوجه اجداد 50 جوجه مادر و از هر جوجه مادر 120 جوجه گوشتی تولید می گردد که مجتمع مرغ لاین آرین قادر به تولید بیش از 2 میلیون تن گوشت در سال است. که در حال حاضر نسل 49 مرغ لاین آرین را تولید کرده ایم.

* انگلیس مرغ را تحریم نکرد!

 جلالیان افزود: در حال حاضر 85 درصد مرغ بازار را نژاد راس انگلیسی به خود اختصاص داده است و با توجه به تحریم های همه جانبه انگلیس نسبت به ایران در حوزه مرغ تحریمی را ایجاد نکرده اند چون آنها از وجود مرغ لاین در کشور آگاهند و حاضر نیستند که مرغ لاین ایرانی در کشور موجب خوکفایی تولید مرغ گوشتی در کشور شود و این وابستگی ادامه دار باشد تا مرغ لاین آرین در کشور مهجور بماند. در حال حاضر بازار داخلی در انحصار مرغ های نژادهای مختلف از جمله نژادهای انگلیسی و آمریکایی است.

وی تصریح کرد: من مخالف واردات نیستم چون واردات موجب رقابت می شود اما باید زمینه رقابت برای مرغ لاین آرین نیز ایجاد شود یقینا نژاد مرغ لاین آرین در بازار رقابت در این جا دیگر رقبای خارجی را شکست خواهد داد چون مصرف کننده تصمیم گیر نهایی است که کدام نژاد را انتخاب کند. مدیر مجتمع مرغ لاین آرین ادامه داد: در سال 62 مجتمع مرغ لاین آرین در 1137 هکتار اراضی جنگلی ایجاد شد که هفت سال راه اندازی مزارع تولید به طول انجامید، در این جا ما فرصت خطا نداریم اولین اشتباه آخرین اشتباه ما هست چون هیچ کشوری حاضر به در اختیار قرار دادن مرغ لاین به ایران نیست چون نژاد مرغ لاین آرین از نژاد هایبر مرغ هلندی است که یک گله از آن در سال62 وارد کشور شد و در این مجتمع پرورش داده شد.

* سرمایه ملی در حال هدر رفت است

 وی در تشریح مشکلات پیش روی این مجتمع گفت: بعد از سال 69 که این مجتمع به بهربرداری رسید دیگر برای بهسازی و بازسازی این مجتمع اعتباری داده نشده است و در گذر 20 سال موجب فرسودگی قسمت هایی از مزارع و اماکن مجتمع شده و هنوز نتوانسته ایم اعتباری را جهت نوسازی و ترمیم واحدهای فرسوده دریافت کنیم. و دلیل آن هم این است که هنوز مسولان اهمیت جایگاه مرغ لاین را باور نکرده اند. به گفته وی، این یک سرمایه ملی است که همه برای حفظ و حراست آن باید تلاش کنند، امکانات این مجتمع مربوط به 25 سال پیش است، در دنیایی که صنعت رو به جلو است ما در ساختمان ها و اماکنی در این مجتمع فعالیت می کنیم که مستهلک شده است و امیدواریم مسئولان اخیر از اهمیت جایگاه مرغ لاین آرین که یک سرمایه ی ملی است غافل نشوند.

وی با بیان اینکه در بازدید استانی رئیس جمهور وقت در سال 89 پانزده میلیارد تومان اعتبار برای مجتمع مرغ لاین آرین اختصاص داده شد که تا به امروز یک ریال آن پرداخت نشده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر چهار مزرعه مرغ لاین در حال فعالیت هستند و در این مجتمع همه ی حلقه های مرغ گوشتی یعنی مرغ لاین، اجداد و مادر را در کنار هم داریم.

* ضرر دهی مجتمع مرغ لاین آرین

وی در تشریح دیگر مشکلات پیش روی مجتمع مرغ لاین آرین بیان داشت: یک تشکیلات سازمانی مشخص جهت برنامه ریزی دراز مدت توسط مسئولان دخیل صورت نگرفته است و در حال حاضر ما در حال ضرر هستیم.  همچنین این تشکیلات خدمات پس از فروش ندارد به همین خاطر مرغدار صنعتی و سنتی راغب به خرید مرغ اجداد و مادر و گوشتی مجتمع لاین نمی باشند. جلیلیان درباره برنامه های پیش روی این مجتمع اظهار داشت دنبال این هستیم زمینه های پیشرفت این مجموعه را بوجود آوریم تا در سال 94 پا در عرصه بازار گذاریم. در حال حاضر نیز روی صادرات تمرکز کرده ایم و از ظرفیت های کامل مزارع مجتمع مرغ لاین آرین در راستای تحقق این مهم استفاده خواهیم کرد، چون قطعه بندی مرغ گوشتی موجب افزایش فروش و سرانه تولید می شود در نظر داریم برای تحقق این امر در راستای افزایش صادرات برنامه ریزی کرده ایم با اجرای موارد بیان شده می توانیم وابستگی خود را به اعتبار دولتی حذف کنیم و نیازهای مصرفی مجتمع مرغ لاین آرین را مرتفع سازیم.

* مرغ آرین سال آینده وارد بازار می شود

مدیر طیور سازمان جهاد و کشاورزی مازندران در مورد سیر بحران مرغ در استان گفت: در میانه ی آبان ماه امسال شاهد ایجاد بحرانی در نمره مرغ بودیم که تبعات آن نیز شامل حال کشور نیز می شد. و بیشتر ایجاد این بحران به سیاست های وارداتی از قبل تعیین شده ای برمیگردد که در وزارت جهاد کشاورزی ایجاد شده بود که نهایتا تدبیر حل این معضل در استان مازندران و از طریق استانداری مازندران و تشکل ها و مجموعه های سازمان جهاد کشاورزی به صورت تخصصی با ایجاد جلسات بسیار در غالب تنظیم بازار سامان دهی شد و امروز مشکل ایجاد شده در این حوزه مرتفع شده است. وی در تشریح تدابیر مسولان مازنی در حل بحران مرغ بیان داشت: سیاست گذاری های از طریق سازمان جهاد کشاورزی به مسولان دخیل ارجاع داده شده که گله های 60 هفته ای به بعد راهی کشتارگاه شدند که در این راستا 26 واحد مادر با ظرفیت حدود 600 هزار قطعه شد.

یداللهی ادامه داد: تاخیر زمانی 15 تا 20 روزه به دلیل وضعیت بحرانی مرغ های داخل سالن ها از حدود یک و نیم کیلو به دو و نیم کیلو رسید و این افزایش وزن که تقریبا 800 گرم تخمین زده می شود موجب افزایش 3600 تن تولید در استان شده بود که با برنامه ریزی های بیان شده این مشکل مرتفع شد. وی 12 کشتارگاه مرغ  را فعال در بحث مرغ اعلام کرد و در مورد ظرفیت اسمی تولید طیور در استان مازندران اظهار داشت: 35 میلیون و 800 هزار قطعه است که فعلا این رقم شامل 40 در صد از ظرفیت فعالیت تولید کنندگان عرصه طیور مازندران را شامل می شود. مدیر طیور سازمان جهاد کشاورزی مجتمع مرغ لاین بابلکنار را به عنوان مرکز استراتژیک و هرم صنعت طیور مازندران دانست و تصریح کرد: با برنامه ریزی هایی که انجام شده در سال 94 شاهد ورود مجموعه ی مرغ لاین آرین بابلکنار در بازار مصرف خواهیم بود.

یداللهی در مورد نظارت بر طیور محلی نیز گفت: با توجه به فعالیت ما در بحث سایر ماکیان در راستای پشتیبانی مرغ بومی در استان مازندران بخصوص روستاییان که فعالیت بسیار زیادی دارند اقداماتی انجام داده ایم مانند همکار و همیاری با بسیج سازندگی در جهت عمل به سیاست های اقتصاد مقاومتی که این مهم نیز با توافقی که بین سپاه کربلا و سازمان جهاد کشاورزی مازندران منعقد شده پررنگ تر خواهد شد.