کوچ دبیرستانی‌ها به رشته‌های تجربی

    افزایش آمار دانش آموزان رشته تجربی و تمایل خانواده ها به پزشک شدن فرزندانشان ، حکایت از کوچ عظیم محصلان به این رشته دبیرستانی و کاهش محسوس جمعیت دانش آموزی در دیگر رشته های تحصیلی در مدارس دارد.بر اساس اعلام سازمان سنجش کشور ، در کنکور سراسری سال جاری که نتایج نهائی آن […]

 

 

افزایش آمار دانش آموزان رشته تجربی و تمایل خانواده ها به پزشک شدن فرزندانشان ، حکایت از کوچ عظیم محصلان به این رشته دبیرستانی و کاهش محسوس جمعیت دانش آموزی در دیگر رشته های تحصیلی در مدارس دارد.بر اساس اعلام سازمان سنجش کشور ، در کنکور سراسری سال جاری که نتایج نهائی آن اواخر شهریور اعلام شد در مجموع تعداد 929 هزار و 791 داوطلب ثبت‌ نام کرده بودند که از این تعداد 580 هزار و 301 نفر داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی بودند .

سهم گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی 148 هزار و 429 نفر ، علوم انسانی 184 هزار و 122 نفر ، هنر 10 هزار و 458 نفر زبان های خارجی هم 6 هزار و 454 نفر بود.این در حالی است که برای کنکور سال 95 که قبول شدگانش سال دوم دانشگاه را پشت سر می گذارند در مجموع 860 هزار و 109 نفر ثبت نام کرده بودند که سهم علوم تجربی در آن 519 هزار و 488 نفر بود ، علوم ریاضی و فنی سهم 162 هزار و 879 نفری داشت ، علوم انسانی 161 هزار و 500 نفر را به خود جلب کرده بود ، از گروه آزمایشی هنر 9 هزار و 881 نفر ثبت نام کرده بودند و سهم زبان های خارجی هم 6 هزار و 361 نفر بود.

بررسی دقیق این آمار نشان می دهد تنها در یک سال ، آمار شرکت کنندگان در رشته علوم تجربی 60 هزار و 813 نفر افزایش داشت و در مقابل 14 هزار و 757 نفر از آمار گروه آزمایشی ریاضی و فنی به عنوان مهم ترین گروه تحصیلی که نقش بنیادین در توسعه کشور دارد ، کم شده است .نگاهی به شرکت کنندگان کنکور در سال 90 و مقایسه آن با سال 96 بیش از هر چیزی نشانگر کوچ محسوس جمعیت دانش آموزی به سمت گروه علوم تجربی و خالی شدن سهم علوم ریاضی و فنی است .بر اساس آمار سازمان سنجس ، یک میلیون و 138 هزار نفر در کنکور سراسری سال 90 ثبت نام کرده بودند که که سهم علوم تجربی از آن 442 هزار نفر ، علوم ریاضی و فنی 284 هزار نفر ، انسانی 376 هزار نفر، هنر 20 هزار نفر و زبان های خارجی هم 16 هزار نفر بود.

در حالی که در کنکور سال 90 نسبت شرکت کنندگان علوم تجربی به کل دانش آموزان شرکت کننده تنها 39 درصد بود ، در سال جاری به حدود 63 درصد رسید این در حالی است که سهم گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی از 42 درصد در سال 90 به حدود 16 درصد در سال جاری کاهش یافته است .

همچنین در سال 90 نسبت دانش آموزان شرکت کننده در رشته علوم انسانی در کنکور سراسری 33 درصد بود که در سال جاری به کمتر از 20 درصد رسید ، سهم 4.6 درصدی گروه هنر به کمتر از 1.2 درصد کاهش یافت و سهم زبان های خارجی هم از 4.4 درصد در سال 90 هم اکنون به حدود هفت دهم درصد رسید.

** قمار بزرگ

مهسا هدایتی دانش آموز متوسطه دوم در شهر ساری ، مرکز استان مازندران است . او با وجود معدل 20 در سال اول متوسطه و استعداد و نبوغش در رشته ریاضی ، رشته تجربی را برای ادامه تحصیل در مقطع متوسطه دوم انتخاب کرده است.این دانش آموز نخبه به ایرنا گفت که با وجود این که مشاوران تحصیلی او را تشویق و ترغیب کردند تا در رشته ریاضی ادامه تحصیل بدهد ، اما با توجه به تجربه برادر بزرگترش که اکنون با داشتن مدرک مهندسی عمران ، بیکار است ، تصمیم گرفته است در رشته تجربی درس بخواند تا به سرنوشت برادرش دچار نشود.

این دانش آموز امیدوار است که در کنکور سراسری در رشته پزشکی قبول شود و علتش را هم علاوه بر درآمد بالا ، موقعیت و منزلت این رشته تحصیلی می داند ، رشته ای که به گفته مهسا ‘ علاوه بر این که در خانواده و میان مردم وجهه دارد ، اطمینان دارم که که بیکار نمی مانم ‘.

نگاه مهسا و دیگر دانش آموزانی که به امید قبولی در رشته پزشکی به گروه علوم تجربی می روند بی شباهت به نگاه قماربازان نیست که بیشترشان بازنده می شوند تا یک نفر برنده شود.

قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخیرا اعلام کرده است که از 164 هزار فارغ التحصیل رشته پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی ، حدود 15 هزار نفر هم اکنون در این رشته فعالیتی ندارند.

این تنها بخشی از تعبیر نشدن رویای این دسته از دانش آموزان است . باخت اصلی این گروه از دانش آموزان پس از اعلام نتایج کنکور سراسری مشخص می شود ، نتایجی که در سال های اخیر ثابت کرده است تنها کمتر از 2 درصد دانش آموزان گروه علوم تجربی به رشته پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی راه می یابند و بقیه کسانی که به امید این رشته در کنکور شرکت می کنند ، بازنده هستند.

** درآمد و اشتغال ، اولویت نخست

یک کارشناس انتخاب رشته در کنکور به ایرنا گفت : درآمد و اشتغال از مهم ترین محور های تغییر انتخاب رشته ها و تغییر تمایل انتخاب کنندگان در سال های اخیر است . علی نائیجی افزود : درآمد بالای رشته های پزشکی ، سبک زندگی جامعه پزشکان و همچنین ظرفیت فراوان اشتغال در این حوزه از مهم ترین عوامل روی آوردن دانش آموزان به این رشته در چند سال اخیر است . وی با بیان اینکه بازار کاری هم برای زیرشاخه های رشته ریاضی و انسانی در یک دهه گذشته ایجاد نشده است ، اظهار کرد : خانواده ها اصرار زیادی بر تحصیل فرزندشان در رشته تجربی برای پزشک شدن دارند تا دغدغه ای برای اشتغال نداشته باشند. این کارشناس بخشی از این اصرار و تاکید خانواده ها را تاثیر گرفته از فرهنگ سنتی برای پزشک شدن فرزندانشان و همچنین عدم اطلاع خانواده ها از ظرفیت در گروه پزشکی دانست و گفت : رونق طرح سلامت و همچنین افزایش ظرفیت کادر وزارت بهداشت برای تامین نیروی این طرح ، به تغییر تمایل از رشته های متفاوت به تجربی بیشتر دامن زده است .

این کارشناس انتخاب رشته به نبود تناسب در بازار کار برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی اشاره کرد و افزود : فقدان ورود سرمایه گذاری خارجی و صنعت به کشور منجر به بیکاری مهندسان و یا خروج از کشور آنها می شود .