حاج قاسم در محاصره

صبح امروز سه شنبه نهم آذرماه نشست رونمایی از مستند «۳۶۰ درجه محاصره» به کارگردانی حامد هادیان در بنیاد مکتب حاج قاسم برگزار شد. در ابتدای این مراسم، تیزری از مستند پخش و مصطفی وثوق کیا مدیر برگزاری این جلسه توضیحاتی را درباره عملیات آمرلی که فرماندهی آن را شهید حاج قاسم سلیمانی برعهده داشت، […]

صبح امروز سه شنبه نهم آذرماه نشست رونمایی از مستند «۳۶۰ درجه محاصره» به کارگردانی حامد هادیان در بنیاد مکتب حاج قاسم برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، تیزری از مستند پخش و مصطفی وثوق کیا مدیر برگزاری این جلسه توضیحاتی را درباره عملیات آمرلی که فرماندهی آن را شهید حاج قاسم سلیمانی برعهده داشت، ارائه کرد و درباره کارگردان این مستند تاکید کرد: حامد هادیان از جمله مستندسازان و روزنامه نگارانی است که معمولاً برای تهیه گزارش و مستند در کشورهایی مثل روسیه و عراق حضور پیدا کرده و به تازگی از کشور افغانستان بازگشته است.

حامد هادیان کارگردان این مستند هم گفت: زمانی که حاج قاسم سلیمانی به شهادت رسید، من و یکی از دوستانم به دنبال این بودیم که بتوانیم یک مستند درباره ایشان تولید کنیم. در واقع قبل از شهادت بنا به دلایلی امکان ساخت مستندی درباره وی وجود نداشت، در همین راستا ابتدا به عراق سفر کردیم و به مناطقی که حاج قاسم در آن عملیات داشته است سر زدیم.

وی با اشاره به اینکه برای ساخت «۳۶۰ درجه محاصره» ۲ بار به عراق سفر کرده است، ادامه داد: عملیات آمرلی از جمله عملیات‌هایی بود که حاج قاسم از ابتدا فرماندهی آن را برعهده داشت و برای اولین بار نیروهای عراقی و ایرانی زیر نظر وی باهم عملیات انجام دادند. آملی شهری بود که مدت زیادی توسط داعش محاصره شده بود و مردم در آن در شرایط سختی قرار داشتند.

این کارگردان مستند تاکید کرد: هرچند اهمیت نظامی این عملیات بسیار زیاد بود اما با توجه به اینکه کمک رسانی و ارسال غذا به مردم این شهر بسیار سخت بود، نجات جان انسان‌ها جزو اولین اهداف حاج قاسم بود، عملیاتی که یک ماه برای آن برنامه‌ریزی و در یک روز اجرایی شد. حاج قاسم در این عملیات در حالی که شهر ۳۶۰ درجه در محاصره بود با هلیکوپتر وارد شهر می‌شود تا عملیات را فرماندهی کند.

هادیان با بیان اینکه بنیاد «مکتب حاج قاسم» برای ساخت این مستند ما را همراهی کرده‌اند، ادامه داد: پیش از این مستندهایی درباره عملیات‌هایی که حاج قاسم در آن حضور داشت ساخته شده بود اما هیچگاه و البته بنا به دلایلی به حاج قاسم اشاره نشده بود.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های تاکید کرد: برای ساخت این مستند با افراد بسیاری از جمله ایرانیان و عراقی‌ها مصاحبه شده است که پیدا کردن آنها بسیار سخت بود. البته این را هم باید بگویم که ما بدون هماهنگی به عراق رفته بودیم و بعد از مدتی بچه‌های سپاه قدس ما را پیدا کرده و برای ساخت این مستند به خوبی با ما همکاری کردند.

این مستندساز با بیان اینکه از ابتدا هم می‌دانستیم که عملیات مورد نظر جزو عملیات‌های بسیار مهم و پیچیده بود، توضیح داد: ۲۰ درصد از تصاویر به کار رفته شده در مستند آرشیوی است که برای اولین بار استفاده شده است. در واقع این تصاویر از دوربین‌های عراقی و ایرانی ثبت شده است و ما توانستیم در مستند از آن استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه در آخر مستند دست نوشته‌های حاج قاسم که مربوط به خاطرات عملیات است، به نمایش گذاشته شده است، توضیح داد: یکی از بزرگترین چالش‌های ما این بود که بسیاری از روایت‌ها از حضور حاج قاسم در این عملیات، اغراق‌آمیز بود و پیدا کردن واقعیت برای به تصویر کشیدن آن کار بسیار سختی بود، هرچند در این مستند روایت افراد بسیاری را شنیده و کنار هم گذاشته‌ایم اما می‌توانم بگویم که تا ۹۰ درصد از روایت مستند نزدیک به واقعیت است.

همچنین در ادامه کمیل کریمی طراح پوستر این مستند بیان کرد: ایده اولیه این پوستر توسط آقای روح‌الامین ارائه شده و من تصویرسازی آن را انجام داده‌ام، آنچه که در پوستر می‌بینید بخشی از فیلم است که در آن حاج قاسم ایستاده و یک رزمنده عراقی یک پارچه سبز را به بازوی حاج قاسم می‌بندد.