اذعان یک مسئول وزارت کشور به معضلات زباله مازندران؛ تغذیه دریا از شیرابه!

معاون امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور با اشاره به تولید روزانه ۵۸ هزار تن پسماند عادی در کشور گفت: متاسفانه در محمود آباد و بابلسر کوهی از زباله در نزدیکی دریا شکل گرفته است که شیرابه آن به‌طور مستقیم وارد دریا و شالیزارها می‌شود. حسین رجب صلاحی در همایش بین‌المللی مدیریت پسماند که […]

معاون امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور با اشاره به تولید روزانه ۵۸ هزار تن پسماند عادی در کشور گفت: متاسفانه در محمود آباد و بابلسر کوهی از زباله در نزدیکی دریا شکل گرفته است که شیرابه آن به‌طور مستقیم وارد دریا و شالیزارها می‌شود.

حسین رجب صلاحی در همایش بین‌المللی مدیریت پسماند که روز گذشته در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، اظهار کرد: ما در کشور ۱۳۴۰ شهر داریم که  از این تعداد ۱۳۰۰ شهر مجوز شهرداری را دارند همچنین در کشور ۳۹ هزار روستا وجود دارد که از این تعداد ۳۷ هزار مجوز دهداری را در حوزه مدیریت پسماند دارند.

معاون امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها با بیان این که روزانه در کشور ۵۸ هزار تن پسماند عادی تولید می‌شود، تصریح کرد: سهم شهرها در این مقدار روزانه ۴۸ هزار تن و سهم روستاها روزانه ۱۰ هزار تن است همچنین از این مقدار تنها ۲۵ درصد پردازش می‌شود و ۷۵ درصد آن به‌طور مستقیم دفن می‌شوند.

رجب صلاحی افزود: از کل پسماندهای عادی ۶۵ درصد «تر» و ۳۵ درصد آن پسماندهای خشک هستند. براساس ماده ۷ قانون مدیریت پسماند مدیریت اجرایی پسماندهای عادی در شهرها و روستاها برعهده شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و خارج از شهرها برعهده بخشداری است همچنین براساس ماده ۱۲ قانون مدیریت پسماند وزارت کشور موظف است که تسهیلات و امکانات برای دفع پسماند را فراهم و سازمان حفاظت محیط زیست نیز بر آن نظارت کند.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر اکثر شهرهای کشور به‌صورت منطقه‌ای خودشان سایت دفع پسماند دارند، گفت: در حال حاضر ۷۰۰ محله دفن پسماند در کشور وجود دارد  اما در برنامه پنج ساله‌ای که برای مدیریت پسماند تهیه شده قرار است که این رقم در کشور به ۲۸۳  محل دفن پسماند کاهش پیدا کند همچنین مراکز پردازش و کمپوست در کشور ۴۲ مرکز است که عدد بسیار کمی است و قرار است آن را به ۱۲۳ مرکز افزایش دهیم.

معاون امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها با اشاره به این که تمرکز ما برای مدیریت پسماند در سه استانی است که بیشترین مشکل را در این حوزه دارند، تصریح کرد: در حال حاضر در استان‌های مازندران، گیلان و گلستان مشکلات زیادی داریم. تعداد مراکز پردازش زباله در استان گیلان سه مرکز است که قرار است آن را به هشت مرکز افزایش دهیم همچنین در مازندران نیز تعداد مراکز پردازش به هشت مرکز خواهد رسید و این مراکز در استان گلستان نیز بهسازی خواهند شد.

رجب صلاحی ادامه داد: تفکیک از مبدا پسماند در دستور وزارت کشور قرار دارد همچنین ایجاد و تکمیل واحدهای پردازش پسماند و ساماندهی مراکز دفن از جمله اولویت‌های ما هستند. متاسفانه باید گفت که در برخی مناطق شمالی کشور از جمله محمودآباد و بابلسر کوهی از زباله در فاصله ۳۰ متری ساحل به وجود آمده است که شیرابه آن به‌طور مستقیم وارد دریا  و شالیزارها می‌شود.

معاون امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در ادامه درباره زباله سوزها توضیح داد: در حال حاضر به جز تهران زباله‌سوز در گیلان و مازندران داریم. ظرفیت زباله سوز نوشهر ۲۰۰ تن است که امیدواریم تا ۲۲ بهمن امسال افتتاح شود. در شهر ساری نیز زباله‌سوزی با ظرفیت ۴۵۰ تن وجود دارد که تاکنون ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و تا انتهای سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

به گفته وی در شهر رشت زباله‌سوزی با ظرفیت ۶۰۰ تن در دست احداث است و امیدواریم این شهر تا پایان سال ۱۴۰۰ صاحب زباله‌سوز شود.

رجب صلاحی در ادامه ضمن اشاره به چالش‌های مدیریت پسماند در کشور گفت: نبود درآمد پایدار در حوزه پسماند برای شهرداری‌ها یکی از چالش‌های موجود است در حال حاضر شهرداری‌ها تا ۳۰ درصد بودجه خود را صرف مدیریت پسماندها می‌کنند. از دیگر چالش‌های ما در مدیریت پسماند کمبود نیروی متخصص است. پایین بودن بهای برق تولیدی از پسماندها و به روز نبودن قوانین از دیگر چالش‌ها است.

معاون امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در ادامه با انتقاد از وزارت صنعت گفت: این وزارتخانه از ابتدای سال تاکنون عوارض ناشی از پسماندهای  مخرب خود را پرداخت نکرده است. پیش‌بینی ما این بود که از این منبع ۱۰۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشیم که متاسفانه محقق نشده است.

وی افزود: لایحه ساماندهی مدیریت پسماندهای عادی که تصویب شده است شش ماده دارد که از جمله آن می‌توان به خرید تضمینی برق از تاسیسات تبدیل پسماند به انرژی  اشاره کرد.

رجب صلاحی در پایان گفت: از ابتدای سال ۸۴ تا سال گذشته کل مبلغی که برای استان‌های شمالی کشور در زمینه مدیریت پسماند هزینه شده ۱۹۰ میلیارد تومان بود اما امسال تاکنون ۲۵۰ میلیارد تومان از سازمان برنامه و بودجه وزارت کشور تخصیص داده شده است تا برای مدیریت پسماند در استان‌های شمالی صرف شود.